3 frågor att svara på innan du tar en ledarroll

När möjligheten att gå in i en ledarroll uppenbaras för dig kan det uppstå en känsla av att vara viktig och kunna göra skillnad. Men innan du tackar ”ja” till ledarrollen, fråga dig själv de här frågorna.

1. Hur balanserar jag mitt arbete och liv just nu?

Du kanske har en bra balans i livet, men en förändring kan störa den. En konversation med en högre anställd kommer att ge dig tydlighet om vad exakt den nya rollen kommer att påverka din nuvarande balans.

Du kanske inte egentligen behöver den här befodran. Och hur roligt det än är att bli erbjuden, kanske du är lycklig som du har det just nu.

2. Kommer jag bli en fisk på torra land eller en fisk i vatten?

Sätt en fisk på torra land och den komemr misslyckas totalt med att vara en fisk. Sätt fisken i vatten och den kommer trivas med att vara en fisk. Tänk på den nya miljön där du kommer att arbeta, men fundera också över din egna förmåga att anpassa dig. Har du pratat med någon av ditt nya potentiella team? Hasr du förståelse för den nya kulturen du är påväg att gå med i, eller skapa?

3. Kan du återgå till din gamla roll om saker inte fungerar?

Låt oss säga att du lägger ner ditt hjärta och själ i den nya rollen, men det fungerar bara inte. Du vill inte känna dig fångad och fortsätta göra folk besvikna, inklusive dig själv. Du behöver en väg ut som gör att du får behålla din självrespekt, men också att organisationen ska kunna göra förändringen smidigt.

Se till att det finns en utklausul i ditt nya kontrakt till tjänsten. Fråga vilka stöd som finns och vilka förväntningar finns det från dem. Ja, det är en bra möjlighet till att blomstra, men det finns alltid ett ”tänk om?”. Du måste vara förberedd.

 

När du är nöjd med svaren på frågorna ovan, kan du med självsäkerhet fatta ett beslut.

 

Läs mer