5 saker du måste veta om 5G

Gör dig redo att höra mycket mer om 5G. Sakta men säkert tar vi oss närmare och närmare den super-uppkopplade och ultrasnabba 5G-världen som teknikföretagen har lovat oss i åratal. Hur Snabbt är det egentligen, och finns det mer i 5G utöver att det är snabbt? Kommer det ändra prisbilden för datatrafik? Nedan finner du svaren på några av dessa frågor. Vi har gjort en liten lista med det som du behöver veta om 5G just nu:

1. Det är väldigt, väldigt snabbt

Detta mobila nätverk kommer inte bara vara mycket, mycket snabbare än din nuvarande anslutning, det kommer att bli betydligt mycket snabbare än bredbandsanslutningen du har hemma.

2. Men.. Det handlar inte bara om hastigheten

En del av det som lockar med den nya tekniken är att det också ger mycket högre kapacitet till mobilnätverk. Det innebär att nätverket kommer att kunna stödja många fler dataanslutningar än vad som tidigare var möjligt. Har du någon gång varit på ett stort event där din dataanslutning saktade ned eller slutade fungera? Det beror på att 4G-nätverk bara kan stödja ett visst antal enheter innan de överbelastas.

3. 5G är inte bara för telefoner

Tekniker kommer att vara avgörande för självkörande bilar, som måste kunna kommunicera med världen runt dem så fort som möjligt. Den höga kapaciteten betyder att bilarna faktiskt kommer att kunna kommunicera med sin omgivande miljö snabbt nog för att de ska kunna vara helt autonoma.

4. Det blir inte billigt

Nackdelen med allt detta, kommer vara att det sannolikt kommer till en högre kostnad. Alla operatörer har inte kommenterat specifik prissättning, men som andra har påpekat har datakostnader historiskt sätt stigit i takt med att nätverkshastigheter ökar och det finns ingen anledning att tro att trenden inte kommer att fortsätta under överskådlig framtid.

5. Vi är inte riktigt där än

Även om vi har sett mycket positiva framsteg just under det senaste året har vi fortfarande en lång väg att gå innan 5G-tekniken är någonstans i närheten till vad 4G är nu. Men de flesta i branschen är överens om att vi tidigast år 2020 kan börja se 5G.

Är du nyfiken på att få veta mer om 5G finns lite mer information nedan.

> Läs mer här (källa)

> Läs om tekniken enligt Wikipedia

> Läs vad Ericsson säger om tekniken