8-steg-till-battre-valbefinnande-pa-jobbet

8 steg till bättre välbefinnande på jobbet

Att sitta för länge är inte bra för hälsan, de känner de flesta till. Ändå är det lätt att fastna i rutiner och bli stillasittande i arbetsstolen större delen av dagen. Men med mycket små förändringar kan man enkelt påverka sitt eget välbefinnande på jobbet och både må och prestera bättre.

Här är 8 enkla tips:

1. Variera de sittande positionerna
De flesta föredrar att sitta ner på arbetstiden, men försök att variera de sittande positionerna då och då. En lätt avslappnad bakåtlutande position kan med fördel varieras med en rak lätt framåtlutande hållning.

2. Försök stå några timmar varje dag
Trots att sitta kanske är det allra skönaste, försök stå några timmar sammanlagt under en arbetsdag. Om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord så ta för vana att stå upp varje gång du pratar i telefon eller liknande.

3. Rör er på mötena
Stående möten sägs påverka effektiviteten till det bättre. Passa på att testa om du har särskilt kort om tid. Även gå-möten har blivit populärt, både bra för hälsan och för kreativiteten.

4. Träna på kontoret
Att få in lättare träning under arbetstiden har många fördelar. Sitt på en pilatesboll, stå på en balansbräda eller passa på att ta en promenad under lunchrasten.

5. Ta pauser
Alla känner vi till att en kortare stunds vila då och då ökar effektiviteten, men kom ihåg att ta den! Det kan räcka med fem minuter varje timma. Men se till att vila ögonen från datorskärmen då och då.

6. Uppmuntra till spontana möten
En tur till kaffemaskinen är inte bara bra som paus då och då för att få vila huvudet och röra på kroppen utan kan också vara ett bra tillfälle att bjuda in till spontana möten. Det kan även handla om att sätta sig i en möbel centralt placerad. Många gånger underlättar de spontana mötena och minskar mejlandet.

7. Prioritera dagsljuset
Naturligt dagsljus gör oss piggare och möjliggör information om tid på dygnet, väder samt minskar känslan av instängdhet. Försök därför prioritera naturligt dagsljus och använda elektriska ljuskällor sekundärt.

8. Välj ett par bekväma arbetsskor
Ju lättare du har att röra på dig desto mer sannolikt är det att du kommer ut på den där promenaden. Om du inte alltid kan välja de mest bekväma gympaskorna, ha dem nära till hands på arbetsplatsen så du kommer ut på den där lunchpromenaden eller tar den extra rundan till kaffemaskinen.