Apple Watch kan upptäcka diabetes

En klinisk studie från Cardiogram visar på att Apple Watch kan upptäcka diabetes med 85% säkerhet på de som tidigare diagnostiserats med sjukdomen. Den här studien använde data från 14 000 Apple Watch-användare och kunde detektera att 462 av dem hade diabetes genom att använda Watch’s pulsmätare. Detta är mycket intressanta framsteg i arbetet att tidigt kunna detektera och behandla sjukdomen hos individer.

År 2015 visade Farmingham Heart Study att hjärtfrekvens och hjärtfrekvensvariation förutspådde förekomsten av diabetes och högt blodtryck. Detta ledde till drivkraften att använda klockans hjärtfrekvenssensor för att se om den kunde korrekt detektera en patient med sjukdomen. Cardiogram har utifrån detta redan tidigare kunnat upptäcka exempelvis onormal hjärtrytm med upp till 97% noggrannhet, sömnapné med 90 procent noggrannhet och högt blodtryck med en noggrannhet på 82 procent. Upptäckten gör man med pulsmätaren i kombination med Cardiograms AI-baserade algoritm.

Diabetes växande problem

Diabetes är ett stort och växande problem. Man bedömer bara i USA att över 100 miljoner vuxna lever med tidig diabetes och att en fjärdedel av dem saknar diagnos. Ett av problemen med sjukdomen är att patienten efter varje måltid måste sticka sig själv för att undersöka sin blodsockernivå och anpassa den med rätt mängd insulin.

Tidig upptäckt av diabetes kan också bidra till att minska relaterade sjukdomar innan de går för långt. Även om det har funnits andra försök att bygga speciell glukosavkännande maskinvara, är det den första storskaliga studien som visar att vanliga hjärtfrekvenssensorer – när de kombineras med en AI-algoritm – kan identifiera sjukdomen utan extra hårdvara.

Resultaten är lovande. Vi måste bara vänta och se vad Apple Watch och andra fitnessmonitorer med en inbyggd pulsmätare kan berätta om oss själva.

> Läs mer här (källa)

> Lär mer om tekniken här