enklare-losenord

Enklare lösenord

Hur ofta byter du ditt lösenord? Och hur många olika har du? Att använda samma inloggningsuppgifter till flera olika sajter är inte ovanligt, men en stor och onödig säkerhetsrisk. I dagens IT-samhälle blir det allt vanligare med inloggningar. För 10-15 år sedan hade man en handfull lösenord, medan det nuförtiden finns lösenord till nästan allt. Att lyckas komma ihåg alla i huvudet kan kännas nästan omöjligt, men här kommer några tips på vägen för enklare hantering och en säkrare vardag.

 

Hur får man ett säkert lösenord och hur kommer man ihåg det?

Välj en mening från din favoritlåt som du kan utantill. Ta den andra bokstaven i varje ord, sätt in ett specialtecken och året det är nu (ha året uppdelat).

Tex. Låten ”Don’t Stop Me Now”, meningen ”Don’t stop me now I’m having such a good time”, specialtecken #, År 2018 = 20oteo#mauoi18

 

5 tips för att hålla dina lösenord säkra!

  1. Logga alltid ut från konton på din dator och mobil när du är klar med den.
  2. Använd olika lösenord på dina olika konton. Du kan till exempel ha ett för sociala medier, ett annat för din mejl och ytterligare ett för din internetbank.
  3. Byt dina lösenord ofta. Experter rekommenderar att man byter var tredje månad.
  4. Uppdatera din mobil och dator så ofta som möjligt. Använd en omfattande säkerhetslösning så du håller dina enheter fria från olika internethot som kan försöka stjäla dina uppgifter.
  5. Undvik att skriva in personlig information när du sitter på öppna wifi-nätverk. Hackare kan övervaka det öppna nätverket och komma åt den information som du anger.

Tidigare skyddade lösenord bara din dator eller din mobil, men nu skyddar den dig och hela din identitet. Följ våra tips så garanterar vi att du har minimerat risken för att bli hackad!

 

Läs mer här (källa)