Fyrverkeri av över 1300 drönare

Den första maj arrangerades ett enormt “fyrverkeri” i den kinesiska provinsen Shaanxi. Fyrverkeriet bestod inte i traditionella fyrverkeripjäser utan använde sig istället av över 1300 drönare. Drönarna rörde sig simultant och skapade denna sagolika ljusshow.

Världsrekord

Denna typ av ljusshower har under det senaste året blivit allt vanligare. Men denna show stod ut i att det aldrig arrangerats en med så många drönare samtidigt. I och med detta sattes ett nytt världsrekord när det kinesiska företaget Ehang Egrets 1 374 drönare genomförde sin ljusshow i 13 minuter. Amerikanska Intel hade det rekordet tidigare med 1 218 drönare i luften under vinter-OS i Sydkorea i februari tidigare 2018.

Under ljusshowen ska man enligt Ehang ha bildat minst 16 olika formationer. Bland annat en kamel, en buddha och ett snabbgående tåg. Drönarna bildade också ett politiskt slagord och hyllade president Xi Jinpings viktiga utrikespolitiska projekt, infrastruktursatsningen den nya Sidenvägen.

Teknik skapar miljövänliga lösningar

Teknikutvecklingen av drönare är ett lysande exempel på hur ny teknik kan skapa innovation som är såväl miljövänlig som användbar. Vi har bara sett starten på användandet av drönartekniken och nu går utvecklingen fort på området. Vad kommer bli nästa steg i utvecklingen av teknisk utrustning som arbetar tillsammans simultant? Kommer våra barn att lära sig köra bilar, flygplan och andra fordon? Eller kommer allt att ske med hjälp av tekniska komponenter som samarbetar med mikroprecision?

Läs mer
  • Se en film om världsrekordet här