Helt säker mobil, för 100 000 SEK

Vill du ha en mobiltelefon som krypterar allt och kan självförstöra sin data om någon försöker bryta upp dem? Här är mobilerna för dig som är lika paranoid som tät.

Det finns en uppsjö av helt nischade mobiler som görs till militärer, politiker och företagsledare som kräver att säkerheten sätts överst på agendan.


Solarin

Denna mobiltelefon är delvis utvecklad av ett gäng Sony Ericsson-veteraner och är kanske världens dyraste mobil.
Mobilen finns i utgåvor med både svarta diamanter och 18 karats guld. De är skräddarsydda för viktiga affärspersoner och ska dessutom vara helt omöjligt att hacka.
Det finns två lägen Solarin kan användas på. Mobilen startas som en vanlig smartphone med lite extra säkerhetsdetaljer. Men det finns en fysiskt knapp, genom den går mobilen in i krypterat läge. Det betyder att alla appar ute och mobilen kan bara användas för krypterad text- eller röstkommunikation.

Mobilen släpptes 2016 och har en prislapp på mellan 110 000 kr och 140 000 kr exl. moms.


Katim Phone

Bakom denna mobiltelefon står säkerhetsfirman Darkmatter med bas i Förenta Arabemiraten. De utvecklade ett eget operativsystem till mobilen som ständigt analyserar den i jakt på skadlig kod.
Varje mobiltelefon levereras med ett minneskort som innehåller en unik krypteringsnyckel. Utan denna nyckel går det inte att starta eller låsa upp mobilen. Mobilen har även en så kallas ”kill switch” som stänger strömtillförseln till mobilens kamera och mikrofon. Då blir det svårt att tjuvlyssna!

Mobilen släpps i slutet av 2018 och priset är för närvarande okänt.


Boeing Black

Denna mobil är framförallt för militärer och politiker eftersom den raderar sig själv om någon försöker fiffla med hårdvaran. Enligt ryktesväg använde Barack Obama en modifierad version av mobilen under sin tid som president, även nuvarande presidenten Donald Trump lär ha en i skrivbordslådan.
I övrigt finns det inte så mycket information om mobilen, och du får nog inte veta så mycket mer eller få tag på en Boeing Black om du inte har ett toppjobb inom en amerikansk myndighet.

Mobilen finns tillgänglig men den är svår att få tag på, och den kostar antagligen tiotusentals kronor.

Läs mer om mobiltelefonerna här (källa)