hallbar-teknik

Kan teknikutvecklingen göra flygande hållbart?

Kan ny och bättre teknik rädda oss från klimatförändringen? Diskussionerna och debatterna i ämnet är många. Gällande flygtekniken finns det vissa som hävdar att hållbart flygande är en naiv teknikoptimism och att utvecklingen av biobränsle och el-flygplan må vara bra men absolut inte tillräckligt för att minska den klimatpåverkan vårt flygande har.

Men nu presenteras utvecklingen av ett V-format flygplan avsedd att förbättra just hållbarheten för flygresor. Det är den aerodynamiska designen och planets vikt som gör den största skillnaden.

The Flying-V

Det holländska flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines har tillsammans med Delft University of Technology påbörjat utvecklingen av ett V-format flygplan kallat The Flying-V. Förhoppningen är att göra flygandet mer hållbart då den aerodynamisk designen och planets reducerade vikt bidrar till ökad bränsleeffektivitet vilket resulterar i 20% mindre bränsleanvändning än exempelvis en Airbus A350.

Den V-liknande designen rymmer både passagerarkabinen, lastutrymme och bränsletankar i vingarna och uppges kunna rymma lika många passagerare som en Airbus A350 med drygt 300 platser. Forskarna hoppas kunna flyga en skalmodell redan i oktober men det finns många utmaningar och svårigheter att lösa innan planet kan gå i drift.

Är ni lika spända som vi är på resultatet? Kommer teknikutvecklingen kunna göra flygande hållbart?

 

 

Läs mer

Läs artikeln om The Flying-V här

Läs andra artiklar i kategorin Innovation här