konsultkvinna-i-it-branschen

Konsultkvinna i IT-branschen

En intervju med vår konsult Anna Herbe, Paynova

Anna Herbe jobbar som Agil coach på Paynova. Hon är egen konsult och kom till Paynova för ca 1 år sedan via Snille. Vi har hälsat på Anna för att ta reda på vad det var som lockade henne till IT- branschen och hur hon trivs med att arbeta som IT-konsult.

Vi frågar Anna hur det kom sig att hon började arbeta inom IT-branschen och hur hon trivs i branschen idag. I samband med internationella kvinnodagen som var förra veckan ville vi också passa på att höra hur hon upplever den ojämna könsfördelning som finns inom IT-branschen.

”Att arbeta inom IT-branschen var inget jag hade som plan från början, jag mer eller mindre halkade in här” förklarar Anna. Anna är kemist i grunden och jobbade ett flertal år som kemist på ett läkemedelsföretag. ”Efter 10 år i branschen blev det naturligt att byta inriktning och det kändes kul att få testa något nytt”. Hon berättar att jobba med människor och att få se folk växa är det hon tycker är roligast med hennes nuvarande tjänst som Agil coach.

Att det märks att IT-branschen är en väldigt mansdominerad bransch är något Anna kan intyga. ”Jag tror det handlar om det sociala. Även fast jag trivs väldigt bra i branschen så skulle jag inte vilja sitta med hörlurar och koda hela dagarna. Jag tror inte att jag skulle tycka att det var så kul i längden”. Anna menar att hon har ett behov av det sociala och att få arbeta tillsammans med människor, vilket är något som ingår i den rollen hon har idag. Där tror hon att det är många kvinnor som håller med henne. ”Jag tror att kvinnan generellt har ett större socialt och kommunikativt behov än mannen och det är mycket möjligt att det är en av anledningarna till att branschen ser ut som den gör idag”.

”Jag trivs med att arbeta i den här miljön. Män är oftast mer raka och ärliga, det är något jag uppskattar”

Anna berättar samtidigt att hon ser många fördelar med att jobba bland så mycket män. ”Jag trivs med att arbeta i den här miljön. Män är oftast mer raka och ärliga, det är något jag uppskattar”. Precis som många andra uttrycker även Anna att hon tror att en blandning av kön på arbetsplatser alltid är bra, oavsett bransch. ”Mångfald och olikhet bygger effektiva team. Att få in kvinnor bland utvecklarna lyfter killarna” menar hon.

”Mångfald och olikhet bygger effektiva team”

Anna har tidigare erfarenhet från att vara fastanställd. Att bli egen konsult var först någonting som kom upp i samband med att hon blev erbjuden tjänsten hos Paynova. Vi var såklart nyfikna på att höra var det var som fick henne att våga ta steget. Samt hur hon trivs med beslutet idag.

”Det var Emma som hörde av sig till mig om rollen som Agil Coach och jag förstod att det fanns mycket utmaningar med uppdraget, utmaningar som lockade mig” säger hon. Det var då Anna bestämde sig för att ta steget att säga upp sig för att istället bli egen konsult. Hon inledde ett samarbete tillsammans med Emma från Snille IT Consulting och påbörjade strax därefter den tjänsten hon idag har hos Paynova. ”Visst hade man vänner och kollegor som tyckte att man var galen när man sa att man skulle säga upp sig för att dessutom startar eget. Men det var aldrig någonting som jag tyckte kändes läskigt”.

Anna berättar att hon inte ångrar någonting. ”Just nu trivs jag jättebra, både som egen konsult, i IT-branschen och på det företag där jag är”. Hon säger att arbetet som konsult innebär frihet. ”Friheten att få bestämma vad man vill göra och vad man vill jobba med. Vilka uppdrag man vill ta och vilka man inte vill ta”. Visst finns det risker också, säger Anna. Att man i perioder kan riskera att stå utan uppdrag om man inte hittar något som man trivs med, men det är en risk man får ta menar hon. ”Såklart är det viktigt att man har en viss buffert så man har något att falla tillbaka på. Men man måste våga chansa för att få det lilla extra”.

”Man måste våga chansa för att få det lilla extra”

Annas råd till de unga kvinnor som idag vill satsa på IT är därför att våga köra på. ”Vill man så går allt” säger hon. Hon menar också att det är många IT-företag idag som särskilt vill ha kvinnor till sina arbetsplatser. ”På så sätt tror jag att kvinnor kan ha en fördel. Man blir alltid väldigt väl mottagen som kvinna är min uppfattning”.

 

Vi hoppas att Anna har rätt och tackar för att vi fick komma och prata en stund med henne.