Självkörande Tesla om 3-6 månader

Tesla VD:n Elon Musk sade för några dagar sedan att han inom tre till sex månader förväntar sig att Tesla-bilar ska kunna köra själva mellan de amerikanska kusterna. Redan oktober 2016 visade Tesla en video på en självkörande Tesla som körde sig själv till arbetet utan hjälp av en människa. Strax efter publiceringen av denna video avslutade företaget sitt samarbete med Mobileye, utvecklaren av det ursprungliga självkörningssystemet för Testa-bilar, och bytte till ett eget system. Det har därefter tagit ganska lång tid för Teslas egen teknik för självkörande bilar att komma ikapp med vad Mobileye hade byggt.

Nu ser det dock ut som att självkörande bilar är precis runt hörnet.

I samtalet med Musk svarade han även att företaget redan kunnat klara av att skapa en självkörande bil som körde själv från kust till kust, men att detta skulle kräva ”för mycket specialiserad kod”. Det skulle således vara som ett dataspel som bara skulle fungera för en enda specifik rutt och inte som en allmän lösning för en bil att köra sig själv.

Det är också en av de saker som är exponentiell, det verkar inte som man gör mycket framsteg och så plötsligt ”wow””, säger Musk. ”Tidvis kan vi förmodligen göra en kust-till-kust-körning på tre till sex månader.

Musk sa också att funktionen skulle vara tillgänglig för kunder, men han sa inte om det skulle hända omedelbart.

Trots Musks djärva löften om självkörande bilar, kan Tesla-bilarna fortfarande bara autonoma körsystem på nivå 2. Detta är en nivå som ligger en bra bit bakom några andra biltillverkare där framförallt Audi står i framkant. En autonom körning från Amerikas kust till kust skulle sannolikt kräva åtminstone nivå 4 eller högre.

Läs mer om artikeln här (källa)