Stressa ner under julen

Har du haft en stressig höst? Som avslutning på året kommer det dessutom stress inför och under julen. Här kommer råd om vad du ska tänka på för att kunna stressa ner under julen. 

För att kunna stressa ner under julen gäller det att sänka ambitionerna, bestämma vad du själv vill göra, och kunna säga nej och ägna några dagar åt att inte göra någonting. Men det finns inga knep. Du måste använda tiden på ett klokt sätt och inte överbelasta dig med saker att göra. För att begränsa ambitioner kan man till exempel skära ner på antal julklappar och sociala förpliktelser. Man kan istället försöka spendera mycket tid utomhus, umgås med dom man vill och sova ut. Det brukar inte ta mer än ett par dagars vila för att bli av med stressen. En vanlig helg räcker så länge man inte fyller den med måsten.

Om du har haft en hektisk höst med jobb och allmänt i livet så är behovet av en återhämtning akut. Det går inte att förhandla bort. Vi måste välja våra strider. Även om det känns som att alla jultraditioner inte går att rucka på så finns det alltid ett visst utrymme. Måste du springa på fyra-fem mottagningar hos släktingar eller kan du fokusera på några? Du måste träna på att artigt tacka nej. Det är även viktigt att fundera över vad du själv tycker är viktigt i livet och under den här tiden av året – kanske är det att vara med din familj och fokusera på dem. Om man har detta klart för sig är man mer motiverad att släppa sitt jobb så man inte mentalt är kvar där, ältar frågor eller smyger med sig jobbdatorn hem. Men om du är slutkörd och stressad kan du ge dig själv lov att bara vara i några dagar. Gå hemma i mjukisbyxor och ta det lugnt.

Men går det att jobba i mellandagarna och samtidigt hinna återhämta sig från stressen? Det blir inte återhämtning om du jobbar intensivt, men om arbetet är fritt så kan det vara en ventil att få möjligheten att jobba ifatt det du ligger efter med. Om man vet att det är något man ligger efter med så kan det vara bra att få småjobba lite, men det gäller att hitta en lagom nivå. Var vaksam så att du inte lägger all tid på arbete.

Läs mer