Sverige näst bäst i världen på innovation

Sverige – Näst bäst i världen på innovation

Innovation driver utvecklingen framåt, men för varje lyckad idé finns en inte riktigt lika lyckad snilleblixt.

Visste du att Sverige ligger i den absoluta snilleblixttoppen i världen? I alla fall räknat i antalet patent per invånare. Det är schweizarna som slår oss, men i övrigt är Sverige bättre än alla världens länder när det kommer till innovation. Totalt kom det förra året 4 381 patentansökningar från Svenska företag till europeiska patentverket, EPO, och den globala konkurrensen ökar hela tiden, inte minst från Asien.

Men för varje lyckad idé finns det också snilleblixtar som inte riktigt når hela vägen. Till exempel presenterade Toyota i en patentansökning under förra året en teknik för ett doftsystem med syfte att ge passageraren en fräsch och välbehaglig doft under bilresan. Trevlig idé kan man tycka, men det som förvånade var den stöldskydds funktion som även skulle finnas där ovälkomna gäster kan sprayas med tårgas.

Även Tesla har genom åren ansökt om en udda patent som handlade om en teknik för att ta bort smuts från vindrutan. Det var en idé om ett vindrutetorkarsystem som identifierar oönskat smuts med hjälp av en kamera för att sedan guida en laser till att bränna bort det. Fiffigt? Jag vet inte riktigt.

Peter Strömbäck, generaldirektör på Patent- och registreringsverket, menar att antalet patentansökningar är en väldigt viktig indikator för länders värdeskapande och kunskapsproduktion. Och trots en hel del mindre lyckade idéer ger Sveriges fortsatta plats på toppen år efter år en tydlig indikation om en hög innovationsaktiviteten bland Sveriges företag och invånare.

Läs mer om innovationstoppen här