Uppblåsbar jacka håller jobbigt folk borta

Är du trött på trängseln i tunnelbanan? Irriterande armbågar eller allmänt jobbiga medresenärer? Lösningen = The Space Optimiser. Den nya uppblåsbara jackan från London som med sin uppblåsbara PVC-plast skapar den perfekta barriären för att hålla främmande på behörigt avstånd.

Jacka för det personliga utrymmet

The Space Optimiser ser vid första ögonkastet ut som en vanlig bomberjacka, men kan med hjälp av en liten pump insatt i fodret blåsas upp till att omges av en barriär av PVC-plast. När det blir för trångt trycker du enkelt på knappen och får det perfekta personliga utrymmet runt dig på 45 centimeter. Precis det utrymmet som experter menar är minimum för den personliga zonen.

Leonardo Hotels skapade jackan efter att ha tagit del av en undersökning som visade att över 3 miljoner britter aldrig har besökt London och att 21 procent av dem uppger att det är på grund utav trängsel och för mycket folk.

Jackan gör det möjligt för folk att ta del av olika turistattraktioner utan att känna obehag eller inskränkning på sitt personliga utrymme. En lösning som vi kan tycka är minst lika användbar och välbehövlig i en stad som Stockholm.

Våra sociala zoner

Det personliga utrymmet är ett privat och exklusivt territorium, en plats som ingen utan lov får invadera. Behovet av det personligga utrymmet är individuellt och kan bero på både personlighet, kultur eller erfarenheter. Men alla har vi någon form av inbyggd skyddsmekanism som kan slå larm om vi känner oss trängda.

Forskare har utarbetat fyra olika zoner dit olika människor är välkomna.

1. Den publika zonen – över 3 meter bort

Människor utanför den här zonen påverkar inte vår känsla av personligt utrymme.

2. Den sociala zonen – cirka 1-3 meter bort

Här är främlingar och ytliga bekanta välkomna utan att vi reagerar nämnvärt – om de är där av en orsak det vill säga. Personen före i kön på mataffären, bredvid dig i baren och så vidare.

3. Den personliga zonen, 45-120 cm bort

Nästa zon känns det även ok att släppa in vänner och bekanta i.

4. Den intima zonen, närmare än 45 cm

Familj, partner och riktigt nära vänner får komma innanför den intima zonen utan att det känns konstigt. Den sträcker sig ungefär en halvmeter utanför din kropp. Närmare än så vill vi sällan ha andra människor än dem.

→ Läs mer om The Space Optimiser här