ak-snowboard-som-friskvard

Åk Snowboard som friskvård

Skatteverket har öppnat upp för fler typer av motionsformer och nu är det endast ett fåtal aktiviteter som inte är skattebefriade. Sporter som förut räknats som exklusiva och dyra ingår nu i listan över skattebefriad motion. Exempel på sporter som definierats om är slalom, snowboard, segling, vindsurfing, personlig tränare, ridning, fälttävlan, rullskidor, kajak-/kanotpaddling, rodd, cykling, sportdykning, vattenskidåkning

I ett nytt ställningstagande från Skatteverket med riktlinjer kring vad som kan räknas som skattefri motion har man infört ett max-tak på 5000kr per år för att det ska räknas som mindre värde. En förmån kan enligt detta ställningstagande bestå av endast en enstaka behandling eller aktivitet. För att det ska räknas som ”enklare slag” och mindre värde bör kostnaden inte överstiga 1000kr per tillfälle.

Hur fungerar det i praktiken?

Arbetsgivaren kan tillhandahålla någon form av träningsanläggning på eller i anslutning till arbetsplatsen. Det kan också vara att subventionera de anställdas valfria friskvårdsaktiviteter genom att erbjuda att stå för ett visst belopp av den kostnad en anställd har för sin motion – en friskvårdspeng.

Arbetsgivaren kan även som friskvårdsförmån:

  • Erbjuda kostrådgivning, livsstilscoach eller kontorsmassage.
  • Med aktiva insatser skapa friskvårdsaktiviteter såsom stegtävlingar, motionslopp eller liknande aktiviteter gemensamt.
  • Erbjuda 1-2 friskvårdstimmar i veckan där den anställde på betald arbetstid får gå iväg och träna.

Gemensamt för samtliga friskvårdsaktiviteter är att Skatteverket måste godkänna dessa som en avdragsgill kostnad. I och med Skatteverkets nya ställningstagande finns utökade möjligheter till motionsformer.  Mer information om detta finner man på Skatteverkets hemsida.

> Läs mer på Skatteverkets hemsida