Julgåva och julbord, vad gäller?

I Sverige har vi en tradition med julgåvor både till anställda och kunder. Dessutom brukar vi passa på att avnjuta julbord både med kunder och anställda. Men vad gäller egentligen kring dessa?

Julklapp

Julgåva anställd
Detta är en av de få gåvor som är särskilt reglerad som skattefri av lagstiftaren. Förutsättningen för skattefrihet är att den inte överskrider 450 SEK inklusive moms. Gåvan får bestå av vad som helst med undantaget att gåvan inte får vara i kontanter eller presentkort som kan bytas mot kontanter. Överskrider man beloppsgränsen måste man betala arbetsgivaravgift för hela beloppet på värdet, och den ska separat redovisas som ”annan förmån”.

Julgåva kund
Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla, men avdrag kan dock medges för enklare reklamgåvor av mindre värde (ca 200 SEK). Gåvan ska lämnas till ett större antal personer och bör förses med företagets logotyp för att vara avdragsgill. Dyrbarare gåvor kan bedömas som muta.

Julbord anställda
Om det är fråga om intern representation, t.ex. en personalfest, är julmåltider för de anställda en skattefri förmån för de anställda.

Som arbetsgivare har man rätt att göra avdrag för högst 2 personalfester per år, och avdrag medges för en måltid med 90 SEK exkl. moms per person. Man har dessutom rätt till avdrag för kringkostnader, t.ex. underhållning, med 180 SEK exkl. moms per person. Avdrag får även göras för de anställdas familjemedlemmar och för pensionerade anställda som är med på festen.

Julbord kunder
Det är endast i anslutning till en affärsförhandling som avdrag medges för julmåltider tillsammans med kunder. Avdrag medges då med 90 SEK exkl. moms per person.