men-hjalp-av-solen-atervinns-plast

Men hjälp av solen återvinns plast

Mer än 8 miljoner ton plast dumpas varje år i världens hav. I delar av Asien är problemet störst, eftersom de inte har något fungerade system för sophantering. Skräpet hamnar antingen på enorma soptippar, eller i vattendrag som vid regn spolar ut skräpet i havet. Och även om alla skulle hjälpas åt och lyckas samla in de fasta plastföremålen i haven återstår det största problemet: mikroplasterna. De är så små att de inte ens kan ses med blotta ögat.

Projektet ”Solar Åter”

Danja Mews studerar ”Hållbar energiteknik” på KTH och driver sedan 2017 ett projekt för att hand om plast som annars hamnar i naturen. Hennes team har byggt en prototyp som med hjälp av solen smälter plast som plockats upp ur havet. Idén bygger på att återvinna plast i liten skara – på utsatta platser, som ställen som saknar elektricitet eller flyktingläger. När plast förbränns avges det stora mängder giftiga gaser. Men när man smälter plasten ger det inte alls samma gasutveckling.

Det är ett litet steg mot att återvinna åtminstonde en del av det skräp vi människor producerar” säger Danja.

Prototypen, som kallas ”Solar Åter”, är gjord av en metallplåt som är böjd till en u-form. Metallen reflekterar solen och smälter mindre bitar plast i ett rör i mitten. Teamet åkte till Grekland, där solen är starkare, för att testa prototypen. Under försöken blev det klart att man behöver utveckla en ”kvarn” som kan göra mindre bitar av plasten innan de smälts ner. Ett nytt projekt för teamet.

Nästa anhalt för att testa ”Solar Åter” blir Bali, en resa som teamet ska ta nu i sommar. Under resan ska teamet samarbeta med ideella organisationen R.O.L.E Foundation, som arbetar med att just minska plasten i haven.

Bali ligger som tvåa på listan över de länder som släpper ut mest plast i haven. På första plast ligger Kina som länge har importerat plast från andra länder. Det har nu förbjudits import av utländska sopor, vilket väntas skapa bekymmer på många håll, inte minst i Europa.

Nu måste vi i Europa själva hantera vårt plastavfall och bli än mer medvetna om hur vi använder materialet

 

Läs mer